2012. március 13., kedd

Zabpehelypalacsinta sült szilvával



Hozzávalók:
A palacsintához:15 dkg zabpehely, 7,5 dl tej, 3 tojás, 10 dkg liszt,
2 teáskanál sütőpor, 2 evőkanál olaj, só
A sült szilvához:50 dkg magvaváló szilva, 10 dkg cukor, 1 evőkanál rum
1 teáskanál fahéj
A díszítéshez:mandulaforgács
A sütéshez:1 dl mogyoróolaj
Elkészítése:
A zabpelyhet belekeverjük a tejbe. Egy éjszakán át ázni hagyjuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és csomómentesre keverjük. Megolajozott palacsintasütőbe 1-1 merőkanálnyit teszünk a tésztából, egy kicsit szétoszlatjuk, majd mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
A sült szilvához a megmosott gyümölcsöt kimagozzuk. A cukorral, rummal, és fahéjjal együtt puhára pároljuk, vigyázva, hogy a szilvadarabok szét ne essenek.
Tálaláskor a palacsintára 1-2 evőkanálnyit teszünk a sült szilvából és megszórjuk a mandulaforgáccsal, amit előtte esetleg meg is piríthatunk.

Szatmár egyik hagyományos terménye a rozs mellett a zab is, melyet főleg állati takarmánynak termesztenek. Mióta azonban az orvostudomány igazolta a pelyhesített zab igen kedvező élettani hatását, azóta helyet kért és kapott az emberi táplálékok között is. Nemcsak a hagyományos, tejbefőtt zabkását készítik belőle, hanem süteményeket, kekszeket, levest és töltelékek adalékanyagát is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése