2012. március 18., vasárnap

Szatmári lakodalmas

Hozzávalók: 35 dkg marhafelsál, 30 dkg sertéstarja, 25 dkg csirkemell, só, törött bors, 10 dkg füstölt tarja, 5 dkg kolozsvári szalonna, 1 kiskanál paprikakrém, 4 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg lángolt kolbász, 1 kiskanál paradicsompüré, majoránna, kakukkfő, borókabogyó, 1 kiskanál liszt, 2 dl bor, 1 kiskanál mustár, 1 dl olaj.
Elkészítése:
Szép nagy, 30-35 dekás, gömbölyű-felsál szeletet deszkán minél nagyobbra kilapítunk. Megsózzuk, megborsozzuk, megkenjük mustárral és két szép füstölt, főtt tarját fektetünk rá. Ezt megkenjük paprikakrémmel, meghintjük kakukkfűvel. Erre tesszük rá a csirkemellből nyert, vékony filéket, ezt beterítjük a vékony sonkával, néhány kolbászkarikával, majd óvatosan az egészet felcsavarjuk. Hústűvel néhány helyen megtűzzük, szalonnával megtűzdeljük, forró olajban mindkét oldalát átsütjük. Teszünk hozzá 1 dl bort, 2-3 szem borókabogyót, egy kettévágott vöröshagymát, 2-3 gerezd fokhagymát, kevés vízben fedő alatt puhára pároljuk. Ha levét elfövi, kevés borral pótoljuk. Ha megpuhult, zsírjára sütjük, teszünk rá evőkanál paradicsom pürét, kiskanál mustárt, megszórjuk kevés liszttel, kicsit pirítjuk, majd 1 dl borral felengedjük. A hústekercset egy deszkán pihentetjük, majd felszeleteljük. Előmelegített tálra rakjuk és körülöntjük a mártással.

Ezt az ételt a lakodalomban külön, csak a menyasszonynak és a vőlegénynek tálalják, hogy életük során semmiféle húsneműből ne szűkölködjenek.

1 megjegyzés:

  1. De jó, hogy írod a kilapítod szót, a kiklopfoljuk szót soha nem tudtam helyettesíteni, pedig utálom :-)
    Fantasztikus az étel, én már lekéstem róla :-(((

    VálaszTörlés