2012. március 15., csütörtök

Gombafasírt "kapott" gombákból


Hozzávalók: 50 dkg erdei gomba (géva, galambica, rizike, vargánya, csiperke, vagy vegyesen), 2 fej vöröshagyma, 2-3 evőkanál olaj, 1 tojás, 2 evőkanál liszt, 5 evőkanál zsemlemorzsa, 2-3 gerezd fokhagyma, 1-1 teáskanál só, majoránna, pirospaprika, finomra vágott zöld petrezselyem, törött bors, a hempergetéshez zsemlemorzsa, a sütéshez olaj.
Elkészítés:A hagymákat karikára vágjuk, majd a felhevített olajban üvegesre pároljuk. Levesszük a tűzről és kihűtjük. A gombát nagyon vékony szeletekre vágjuk, majd enyhén sós forrásban lévő vízben 5 percig előfőzzük. Leszűrjük, majd kihűtjük. A főzőlevét a későbbiekben felhasználhatjuk levesek készítéséhez. Miután kihűlt a hagymával együtt finom lyukú darálón átengedjük. Hozzáadjuk a tojást, a lisztet és a zsemlemorzsát. Ízesítjük a fűszerekkel és az összezúzott fokhagymával. Fasírtokat formázunk a masszából, amiket zsemlemorzsába hempergetünk. Bő, forró olajban szép aranysárgára sütjük, ügyelve, hogy nehogy szétessenek. Akkor jó, ha a sütés után a fasírtok omlósakká, velő szerűekké válnak. Rizskörettel, savanyúsággal és majonézzel, vagy tartármártással kínáljuk.

Az erdélyi gombász nem azt mondja, hogy "találtam" vagy "szedtem" gombát. Ő bizony "kapta" azt, és kitől mástól, mint egyenesen a Jóistentől, aki lám, nem csak a mezők liliomait ruházza, hanem az erdőket, mezőket nyitott szemmel járó, kétágú teremtményének ebédjéről is gondoskodik. Az erdőkben vagy a legelőkön vadon termő gombák fajtáját, felhasználhatóságát jól ismeri a szatmári ember is, megtanította arra a mindennapi ínség, a gyakorlati tapasztalat, ami aztán apáról fiúra öröklődött, mint ahogy aztán anyáról lányra öröklődött ennek az "ingyér" szerezhető néptápláléknak a legkülönfélébb étkekké való átlényegítési módja is, amit csak a háziasszonyok ki tudtak találni.

1 megjegyzés:

  1. Tudtál újat mondani :-) A rókáról két bőrt, a gomba íze a levesben, az állaga fasírtban. Nem rossz. :-)

    VálaszTörlés