2012. március 14., szerda

Paradicsomos káposzta



Hozzávalók:1 kg fejeskáposzta, 1 fej vöröshagyma, 2-3 evőkanál olaj, 2-3 evőkanál liszt, 15 dkg paradicsompüré, 5 dkg cukor, csontlé, törött bors,

Elkészítése:
A fejeskáposztát megtisztítjuk, torzsáját kivágjuk, jól megmossuk majd káposztagyalun legyaluljuk, vagy késsel vékony metéltre vágjuk. Annyi csontlében vagy vízben tesszük fel főni, ami épphogy ellepi. Sózzuk és borsozzuk. Hozzáadjuk a megtisztított, egészben hagyott hagymát és belefőzzük. Fedővel letakarva majdnem puhára főzzük a káposztát. A hagymát eltávolítjuk. Belekeverjük a paradicsompürét. Az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, felengedjük egy kevés hideg vízzel. Csomómentesre keverjük, majd a főzelékhez adjuk. Ízesítjük a cukorral és készre pároljuk. Sült hússal tálaljuk.

Magára valamit is adó szatmári háziasszony legalább a házikertjében ültet paradicsompalántákat. Természetesen abból a régi, megbízható, későn érő fajtából, melynek van ideje a nyár egész melegét, a nap ezernyi éltető sugarát magába szívni. Más ám az íze az ilyen, szemre sokszor nem mutatós jószágnak, mint a piacokra kerülő tökéletes formájú, kőkemény golyóbisoknak!
Ha valaki csak egyszer is megkóstolja a régi módon, anyáról-leányra szálló fortélyok szerint befőzött, sűrű és ízes paradicsomlét, az soha nem felejti el az aromáját. Nem véletlen, hogy Szatmárban népszerűek a paradicsomos ételek. Még a magyaros konyha egyik többszázéves hagyomány által "kőbevésett" receptjét, a töltött káposztáét is képesek voltak a szatmári tájon megváltoztatni a paradicsom kedvéért. Errefelé ugyanis az ilyen ételt sosem felejtik el kiadós mennyiségű paradicsomlével (ami inkább püré!) nyakonönteni, ami egész jellegét megmásítja. És bár az ízlések és pofonok nagyon különbözőek, sokan leteszik a nagyesküt, ha kell, hogy ez a paradicsomos változat az igazi! Hogy ne keveredjünk holmi hitvitába, itt most eleve a paradicsomra épülő receptet közlünk, melyben a szatmári paradicsomnak kikerülhetetlenül helye van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése