2012. március 17., szombat

Kötött tészta leves


Hozzávalók: 10 dkg liszt, 1 db tojás, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 teáskanál pirospaprika, 3 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 2 db krumpli, zellerlevél, 1 paprika, 1 paradicsom, só
Elkészítése:
A lisztből a tojással és kevés vízzel tésztát gyúrunk, nyújtófával vékonyra kinyújtjuk.A nagyon apróra vágott szalonnát megpirítjuk,a zsírjában megdinszteljük a szintén nagyon apróra vágott vöröshagymát. Levesszük a tűzről, meghintjük egy kiskanálnyi paprikával.Kétujjnyi széles,hosszú csíkokra vágjuk a tésztát,megkenjük a paprikás zsírral,majd kettéhajtjuk.A végére laza csomót kötünk, azt leszakítjuk, félretesszük. Ezt ismételjük, amíg a tészta elfogy.
A megtisztított répát,paprikát karikára,a krumplit kockákra vágjuk.Rádobjuk a hagymás szalonnára, hozzáadjuk a lehámozott, felnegyedelt paradicsomot,a felaprított zellerlevelet, felengedjük 2 l hideg vízzel, megsózzuk.Lassú tűzön főzzük. Amikor a zöldség már majdnem puha, a levest felforraljuk, beledobjuk a kötött tésztákat és puhára főzzük, további 20 perc alatt.
Tipp: Nagyobb mennyiségben érdemes bográcsban készíteni.

1 megjegyzés:

  1. De jópofa ez a leves. Először úgy olvastam, mintha népiesen írnád a kelt tésztát kőtöttnek, de a végére rájöttem, hogy kötött volt a tészta, masnira. Tökre tetszik! Gyulám, én ezt meggombásítom! Képzeld a tésztába nem hagymás zsírt, hanem darált, dinsztelt gombát tennénk!
    Na mit szólsz hozzá?!

    VálaszTörlés