2012. március 18., vasárnap

Főtt csirke, pirított darával, almaszósszal


Hozzávalók:
A főtt húshoz: 2 egész csirkemell, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 3 nagyobb sárgarépa, 1 nagyobb fehérrépa, 1 közepes burgonya, 1 sárga paprika, 1 paradicsom,
1 csokor zöldpetrezselyem, 8-10 szem egész fekete bors, só
Az almaszószhoz: 12,5 dkg cukor, 1 csomag forralt bor fűszerkeverék, 2 dl víz, 1 kg alma
A pirított darához: 20 dkg búzadara, 4 dl víz, só
Elkészítése:
A csirkemelleket megmossuk, hideg vízben feltesszük főni. Amikor szükséges, lehabozzuk. Hozzátesszük a megmosott, egészben hagyott vöröshagymát, a paradicsomot, paprikát, a megtisztított fehér-, és sárgarépát, a burgonyát és a zöldpetrezselymet. Beleszórjuk az egész borsot és ízesítjük sóval. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Ezalatt elkészítjük az almaszószt és a pirított darát. Egy nagyobb fazékban összekeverjük a cukrot, a forralt bor fűszerkeverékkel. Felöntjük a vízzel, majd felforraljuk. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, nyolcadokba vágjuk. A gyümölcsöt a szirupba tesszük és újraforrásig főzzük. Botmixerrel pürésítjük, vagy szitán áttörjük. A körethez a darát sóval ízesítve szárazon világos barnára pirítjuk, vigyázva, nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz! Felöntjük a vízzel és a tűzről levéve hagyjuk, hogy a daraszemek megduzzadjanak. A húst lefejtjük a csontról, majd az almaszószt és a pirított darát mellé rakva tálaljuk. A hús főzőlevét átszűrve, levesként tálaljuk, így kétfogásos ebédünk lesz.

3 megjegyzés:

  1. Nyam, nyam, mit csinálsz, az olyan kényes-finnyás emberrel, aki nem szereti a száraz csirkemellet? Nagyon passzol minden mellé, csak az a száraz csirke mell ne lenne :-) No nem baj, belemártogatom a szószba, jobb hiján. :-)

    VálaszTörlés
  2. Csirkemellje válogatja, ugyebár! Én momentán a friss tyúkmellet eleve "vízbe fojtom". (Vagy fokhagymás tejbe:) Csak tudod, a max. 24 órás előrelátású háziasszonyoknál ez szóba se jön :) Node az archaikusabb helyeken talán még emlékeznek az ilyen dolgokra. Mondjuk, képesek a vasárnapi tyúkot csütörtökön levágni, "vízbe fojtani", pácolni, puhítani... :)

    VálaszTörlés
  3. Tényleg, csak ezen múlik? Kár azért a sok csirkemellért, melyet lenyelni nem tudván, csak rágni, csak rágni... De panírozva, kisütve, azért lecsúszott. Köszi a tippet!!!!!!

    VálaszTörlés