2012. március 17., szombat

Nyírségi gombócleves


Hozzávalók: 60 dkg borjúhús, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg fehérrépa, 10 dkg zeller, 40 dkg karfiol, 10 dkg gomba, 10 dkg zöldborsó, 1 kis fej vöröshagyma, só, törött bors, 2 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld
A gombóchoz: 40 dkg burgonya, 20 dkg liszt, 1 tojás, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál vöröshagyma, törött bors, só
Elkészítése:
A húst kis kockára vágjuk, megmossuk és hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, lehabozzuk. Hozzátesszük a megtisztított, karikára vágott sárga-, és fehérrépát, valamint a zellert. Beledobjuk az egészben hagyott, megmosott vöröshagymát. Sózzuk, borsozzuk. Amikor a hús már majdnem puha a lisztet elkeverjük a tejszínnel és egy kevés főzővízzel és behabarjuk vele a levest. Ekkor adjuk hozzá a zöldborsót, a gombát és az apró darabokra tördelt karfiolt is.
Beletesszük a burgonyagombócot, amihez a burgonyát megtisztítjuk, kis kockára vágjuk, majd sós vízben puhára főzzük. Még forrón krumplinyomó segítségével áttörjük. Langyosra hűtjük. Hozzákeverjük a lisztet, a tojást, a zsírban megpirított vöröshagymát és zöldpetrezselymet. Ízesítjük sóval, törött borssal. A levest készre főzzük. Tálalás előtt eltávolítjuk a vöröshagymát. A levest finomra vágott zöldpetrezselyemmel megszórva kínáljuk.

3 megjegyzés:

  1. Imádni való leveske. Én ennyire gazdag zöldségeléssel még soha nem csináltam, de a krumpligombóc benne király! (Hagyma nélkül még királyabb :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hivatalos verzióban ettől nyírségi gombóc, a nyírségi gombóc.

      Törlés