2012. március 13., kedd

Strudli

Hozzávalók:
a tésztához: 1/2 kg liszt, 1-2 evőkanál libazsír, 3 tojás, 2 dl tejföl
a töltelékhez: 1,5 kg burgonya, 1 db tojás, 1 dl tejföl, só
a sütéshez: 1 liter étolaj
Elkészítése:
Először a tölteléket készítjük el, amihez a megtisztított, kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, és krumplinyomón áttörjük. Összekeverjük a tojással és a tejföllel. Ízlés szerint sózzuk. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, cipóvá formázva, tiszta konyharuhával letakarva 15 percet pihentetjük, majd enyhén lisztezett munkafelületen 2 mm vékonyra nyújtjuk. 10 x 10 centis négyzetekre vágjuk. A négyzetek felének közepére halmozunk 1-1 evőkanálnyi tölteléket. Rátesszük a halmokra a maradék tésztát és a széleket jól összenyomkodjuk. Forró, bő olajban szép aranysárgára sütjük.

Szatmárban a román és magyar nemzetiség mellett sváb és württembergi származású németség is él, szigetszerű falvakban. Zömmel elmagyarosodtak, de vallási és gasztronómiai hagyományaikat azért szívósan őrzik. Kedvelt süteményüknek, a strudelnek, melyet mindenki csak strudlinak mond, minden szomszédos etnikum elsajátította a készítését, és szinte magáénak vallja. Persze, minden falu asszonyai a maguk ízlése szerint formálták a recepteket és természetesen, vérre menő viták folynak arról, hogy melyik is az "eredeti", a krumplival, túróval, szilvalekvárral töltött? A közkedveltségre utal az is, hogy az országhatár mindkét oldalán több település is (pl. Mezőpetri, Vállaj, Szatmár) rendre megrendezi a maga strudlisütő versenyét, fesztiválját, vagy résztvesz a másik település rendezvényén.

Ezek az események a "kirbájokból" nőttek ki, melyek annak idején a Nagykároly környéki sváb faluk templomainak búcsújáró napjain voltak megtartva, alkalmat adva az ájtatoskodás örvén egy kis rokonlátogatásra, vendégeskedésre, mulatozásra.

1 megjegyzés: