2012. március 18., vasárnap

Ünnepi töltött káposzta


Hozzávalók: 8 kicsontozott rövidkarajszelet, 20 dkg sertéscomb vagy lapocka, 25 dkg főtt, füstölt tarja, 8 dkg rizs, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 25 dkg aszalt szilva, 1 nagy alma, 1 kis doboz paradicsompüré, 1,5 kg szálas hordós káposzta 8 db levéllel, 2 dl tejföl, 1 csapott ek. liszt, 15 dkg húsos füstölt szalonna
Elkészítés:
A karajokat vékonyra kiklopfoljuk és mindegyikből két szeletet vágunk, amit megsózunk, borsozunk. A darált combot és az apró darabokra vagdosott füstölt tarját összekeverjük a félig megfőtt rizzsel, a tojással meg az őrölt borssal és egy kis reszelt hagymával. Jól összedolgozzuk.
A masszát nyolcfele elosztjuk és 2-2 karajszelet közé rakunk egy-egy adagot. A dupla szeletekkel a hagyományos módon megtöltünk egy-egy savanyúkáposzta levelet.A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, ropogósra sütjük, majd a megvagdalt, kinyomkodott szálas káposzta felével befedjük. Sorban a tetejére fektetjük a töltelékeket. A megáztatott, kimagvalt aszalt szilvát és a nyolcadokra vágott, meghámozott almát a töltelékek közé rakjuk. Az egészet betarítjük a szálas káposzta másik felével, amibe belekevertük az apróra vágott fokhagymát és a lereszelt hagyma maradékát. Leöntjük az egészet egy deci vízzel felhigított paradicsompürével (vagy 2 deci sűrű paradicsomlével). Fedő alatt, kis lángon megfőzzük, majd a töltelékeket kiemeljük, a visszamaradt káposztát a liszttel simára kevert tejföllel behabarjuk, pár percig kevergetve főzzük. Majd visszatéve a töltelékeket, az egészet jól átforrósítjuk.

A közkedvelt töltött káposzta sokféle változatát készítik a háziasszonyok szerte az országban, így Szatmárban is. Sokan arra esküsznek, hogy a töltelékeket jobb kölessel vagy málékásával tölteni rizs helyett, azonban tapasztalatom szerint a paradicsomos felöntés az nemigen maradhat el (vagy elmaradhat, de akkor káposztánk nem lesz "szatmári", mint ahogy a tájegység gyümölcseit, az aszalt szilvát és az almát se ildomos kihagyni ünnepi ételünkből)

2 megjegyzés:

  1. Remek és gazdag étel. De jól meg a szabolcsiaknak, ennyiféle hússal :-)
    A paradicsomos felöntés miatt sajnos nem ezt választanám a kinálatból.

    VálaszTörlés
  2. A legkiadósabb, leggazdagabb ételeket mindig "szegény" helyeken ettem, ahol az ünnepi alkalomnak meg akarták adni a módját. Ennek a receptnek az eredetijében még plusz egy-másfél kiló dagadó is szerepel, amit lazán a "padkára" fektetve (vagyis a lábos alján) megfőznek és az csak úgy pluszban oda van vetve... :)

    VálaszTörlés