2012. március 14., szerda

Unkréc


Hozzávalók:30 dkg liszt, 4 dl tej, 4 tojás, 10 dkg cukor, 1 db citrom reszelt héja, csipet só, 3 dkg mazsola (elmaradhat, 2,5 dkg vaj a sütéshez
Elkészítés:A sütőt előmelegítjük 180 fokra.A vajat felolvasztjuk és eloszlatjuk az edény alján. Közben a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját a kikeverjük cukorral és felöntjük a tejjel. Hozzáadjuk a lisztet, sót, citromhéjat. Csomómentesre keverjük. Sűrű palacsinta tésztát kapunk, mlybe mazsolát is szórhatunk. Óvatosan, hogy ne törjön össze , hozzákeverjük a tojásfehérje habot, a masszát beeleöntjük a forró vajba és 10 percre a forró sütőbe tesszük.

A svábokat a Stuttgart központú Württemberg tartományából telepítették a hajdani Szatmár vármegyébe. Önálló gazdasági alapok és saját értelmiség hiányában (papjaik is zömmel magyar nyelvű képzésben részesültek) lassanként elmagyarosodtak, de hagyományaikban őrzik német identitásukat, erős katolikus hitüket. Hagyományos ételeiket mind a mai napig nagy keddvel főzik és fogyasztják, habár rájuk is erősen hatott a szomszédok gasztronómiája a hosszú együttélés során. A sváb konyhára is jellemzőek az egyszerű fogások, lehetőleg olcsó alapanyagokból elkészítve. Jellemző ételeik például a krumplinudli, a növényi olajjal megcsurgatott bőjtös káposzta, a krumplis tészta uborkasalátával, a "strudli" és az "unkréc", vagyis császármorzsa. Nevének etimológiáját már Mezőpetri idős asszonyai sem tudják levezetni, de attól még - málnaszörppel vagy baracklekvárral megkenve, esetleg csak porcukorral dúsan meghintve - az aprónép és az édesszájú felnőttek kedvence.

1 megjegyzés:

  1. Nohát, én meg a platnin keverem a masszát, mint az őrült. :-) Kipróbálom ezt a sütőben sütést is.
    Mindig tanul az ember, közhely megint nem maradhat el. :-)

    VálaszTörlés