2012. március 18., vasárnap

Fűszeres sütőtökleves


Hozzávalók: 2,5 dkg vaj, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 közepes alma, 60 dkg sütőtök, 8 dl húsleves, 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió, 1/2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, törött bors, só
A tálaláshoz: olívaolaj, 10 dkg héj nélküli tökmag
Elkészítés:
A megtisztított, felszeletelt vöröshagymát a vajban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott almát és addig pároljuk amíg az alma meg nem puhul (10 perc). Ízesítjük a sóval, a borssal, az őrölt szerecsendióval és a mézeskalács fűszerkeverékkel. Beletesszük a meghámozott, felkockázott sütőtököt, felöntjük a húslevessel és 20-30 perc alatt lassú tűzön, fedő nélkül puhára főzzük. Botmixer, vagy turmixgép segítségével pürésítjük. A tökmagot szárazon megpirítjuk. Forrón, olívaolajjal meglocsolva és a pirított tökmaggal megszórva tálaljuk.

A szatmári kukoricaföldek a paszuly mellett másik hagyományos köztes növénye a sütőtök. Amikor a kukoricát letörik, és a szárát is levágják, akkor tűnik elő hirtelen, hogy milyen nagy tömegben képes is megteremni. A sütőtök terjedelmes növény. Több méteres, hengeres szárain hatalmas, márványozott leveleket hordoz, amelyek sűrűn vannak benőve durva serteszőrökkel. Sárga, tölcséres virágai többnyire egyivarúak, azaz vagy csak porzó vagy csak bibe van bennük. A termések hosszúkásak, gömb alakúak vagy - mint a legtöbbet termelt Nagydobosi fajtáé - lapítottak, ezüstfehér, szürke, vagy sárga héjúak.A termés húsa világossárga, sárga vagy narancsvörös, általában 4-5 cm vastagságú. A magja fehér vagy szürke, 30-38% olajat tartalmaz, és a csíraképességét sokáig, 6-8 évig megőrzi.Kedvező helyen a sütőtök termése a 6-8 kg-ot is eléri, de a takarmánytökök között nem ritka a 30 kilónál súlyosabb termés sem. A nagydobosi tökfesztiválon eddig mért legnagyobb tök súlya 116 kg volt!
A kifejlett kobakterméseknek nagy hasznát látták a háziállatok takarmányozásában. De bizony, a találékony háziasszonyok sokszor kényszerültek arra is, hogy a háztartásban is felhasználják ezt az olcsó alapanyagot a sok éhes száj ellátására. Sokszor sütötték meg kemencében, vagy a tűzhely sütőjében, de főztek belőle hamisgulyást, fűszeres töklevest, sütöttek töktortát, tették töltelékként a híres tökös-mákos rétesbe. Jó az annak, aki szereti! - mondta róla mindig nagyapám, ha a sütőtök, mint emberi táplálék, szóba került. Hogy aztán szerette is valóban, az számomra nem derült ki azóta sem.

2 megjegyzés:

  1. Gyulám, ne csináld már, az autentikus mézeskalács fűszerkeverék mióta őshonon Szatmárban? :-)
    (Én eleve megsütött tökből csinálom, sütve kikaramellásodik benne a cukor és jobb mint, ha főzöd.)

    VálaszTörlés
  2. Ma már a sütőtököt eleve meg szokták hinteni kristálycukorral! Korábban ez szóba se jöhetett, hiszen a tök íze maga volt az "édes". Ma már, a modern iparnak "hála", a hajdani "édes" ízek már közel se elégítenék ki az alkényeztetett fogyasztói ínyeket.

    VálaszTörlés