2012. március 14., szerda

Májjal, gombával töltött vadkacsa


Hozzávalók: 2 vadkacsa, 30 dkg csirkemell, 30 dkg libamáj, 10 dkg őzlábgomba, 10 dkg óriás lemezes erdei fülőke, 3 tojás, 2 főtt tojás, 1 csokor zöldpetrezselyem, 10 dkg bacon, 10 dkg kacsazsír, 5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma,
1 teáskanál pirospaprika, majoránna, törött bors, só
Elkészítése:A megkopasztott, kizsigerelt vadkacsa belsejét sózzuk, borsozzuk és egy kevés majoránnával is megszórjuk. Elkészítjük a tölteléket, amihez a baconszalonna felét vékony csíkokra vágjuk, majd megpirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát. Üvegesre pirítjuk. Beletesszük a felkockázott gombát és libamájat. Ízesítjük sóval, törött borssal és erős tűzön jól lepirítjuk. Lehúzzuk a tűzről és megszórjuk a pirospaprikával. Elkeverjük. A csirkemellet ledaráljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott főtt tojást, a felolvasztott vajat, a gombás- májas ragut, az enyhén felvert tojásokat. Sózzuk, borsozzuk. Jól összegyúrjuk és megtöltjük vele a vadkacsákat. Kívülről beburkoljuk a maradék szalonnával. Tűzálló edénybe tesszük és leöntjük a felforrósított kacsazsírral. 200 fokos sütőben készre sütjük. Karamellás burgonyakrokettel tálaljuk.

Szatmár bővelkedik vizekben! Nemcsak folyói, a Tisza, a Túr, a Szamos,a Kraszna szelik át, hanem a környező hegységekben eredő, bő vízhozamú patakok, az Ér, a Homoród, a Meszes és még több más is erre keresi útját, lefutását. És akkor még nem is említettük a természetes, vagy mesterséges tavakat, csatornákat, hajdani kubikgödröket és kenderáztatókat! A vizek pedig bővelkednek halban, főleg ott, ahol az ember az állományt évenkénti telepítésekkel is karban tartja, persze nem önzetlenül, hanem a maga hasznára, a halászati vállalkozások és a kedvtelésből horgászók örömére.

A halállomány persze nemkívánatos vendégeket is vonz, állandó és időszakosan átvonuló vízimadarak nagy csapatait. Nem csoda, hogy az elfogyasztott halakért "kárpótlásul" az ember ezekre a madarakra is (persze nem a büdös húsú és amúgy is védett gémekből, hanem inkább a kacsa- és liba fajtákból) kiveti a vámot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése