2012. március 14., szerda

Vaníliás almachips



Hozzávalók: 5 db kisebb alma, 5 dl víz, 20 dkg cukor, 1 evőkanál vaníliás cukor
Elkészítése:
A cukrot és a vaníliás cukrot feloldjuk a vízben. A gyümölcsöket alaposan megmossuk, magházukat eltávolítjuk. Mandolin vagy kés segítségével vékony szeletekre vágjuk. A cukros vízbe tesszük őket és 4 órán keresztül a hűtőszekrényben pihentetjük. Lecsepegtetjük, egyesével szilikonlapra vagy nagyon jó minőségű sütőpapírra rakosgatjuk. 100 fokos sütőben 1 órán át szárítjuk a gyümölcsdarabkákat.

Szatmárban (és a vele szomszédos Szabolcsban) igen nagy jelentősége volt és van az ültetvényes és házikerti gyümölcstermesztésnek egyaránt. A tájegység legmegbecsültebb, sokaknak megélhetést nyújtó gyümölcse az alma, melyből igen nagy mennyiség kerül nemcsak a belföldi piacokra, konzervgyárakba, hanem exportra is. A házikertek gyümölcseit vagy frissen fogyasztották és fogyasztják a mai napig, de számottevő a befőzés, lekvár- és pálinkafőzés, valamint e legősibb módszer, az aszalás is. A szatmári népi konyha népszerű ételei közé tartoznak az aszalt gyümölcsök felhasználásával készülő levesek, melyeket főleg a böjtös időszakokban, vagy a nyáron fogyasztottak. A mai kor igényeihez igazodik ez a recept, melynek elkészítését főleg a gyermekes családoknak ajánljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése