2012. március 13., kedd

Libasült káposztás cvekedlivel



Hozzávalók:
A sülthöz: 4 libacomb, 1 fej vöröshagyma, 1 alma (idared, jonatán vagy jonagored) törött bors, só,
A körethez: 1 fej fehér káposzta, 1 evőkanál cukor, 2-3 evőkanál libazsír vagy 3-4 evőkanál olaj, törött bors, só, 25 dkg fodros nagykocka tészta
Elkészítése:
Egy cserépedényt (római tálat) egész éjszakára vízbe áztatunk. A libacombokat sózzuk, borsozzuk. A sütőedénybe tesszük, mellé rakjuk a negyedekre vágott vöröshagymát és az egészben hagyott almát. Lefedjük és 200 fokos sütőben puhára sütjük. Zsiradékot nem kell mellé tenni, mert az a sütés során a húsból bőségesen keletkezik majd.
A káposztát megmossuk, torzsáját kivágjuk. Kislyukú reszelőn lereszeljük. Megsózzuk és negyed órát állni hagyjuk. Ezután a káposztát felforrósított olajbavagy libazsírba tesszük és időnként megkevergetve puhára pároljuk. Ízesítjük sóval, törött borssal és cukorral. Lepirítjuk. A tésztát a csomagoláson feltüntetett módon megfőzzük. Összeforgatjuk a párolt káposztával.
A libacombokat a káposztás tésztára helyezve tálaljuk.
Tipp: Ha egész libát használunk, akkor készíthetjük úgy is, hogy a kész káposztás tésztát a hasüregbe töltve sütjük meg.

A történelmi Szatmár vármegye egyik legnépesebb zsidó közössége Szatmárnémetiben élt, a város lakosságának csaknem negyedét alkották. Emléküket középületek, kulturális emlékek, temetők, hajdani magánházak, villák őrzik (a "zsidó korzó"), és persze a zsidó kónyha máig fennmaradt receptjei. Amellett, hogy a gyáriparban komoly szerepük volt, a szatmári zsidók közül sokan foglalkoztak gabona és libakereskedelemmel is. Mivel a libahús kósernak számított és hozzáférhető is volt, gyakran szerepeltek étlapjukon az ebből a szárnyasból készült ételek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése