2012. március 14., szerda

Almáspite


Hozzávalók:
A tésztához:30 dkg liszt^, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 db tojássárga, 1 kiskanál sütőpor, 1 csipetnyi só, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 citrom lereszelt héja
A töltelékhez:1,5 kg alma, cukor ízlés szerint, 1 kiskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
A vajat a liszttel összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgákat, a porcukrot, a sütőport, a sót,a vaníliáscukrot, a citromhéjat és jól összegyúrjuk. A tésztát betesszük a hűtőbe pihenni. Ezalatt az almákat megpucoljuk és a legnagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Jól kinyomkodjuk a levét, beízesítjük a cukorral és a fahéjjal, pár percig állni hagyjuk, majd újra kinyomkodjuk. Elővesszük a tésztát, két részre osztjuk és tepsi nagyságúra nyújtjuk őket. A tepsibe tegyünk sütőpapírt, hogy könnyebb legyen kiemelni és a szeleteléskor ne sértsük meg az edényt. Az egyik fél tésztát a tepsi aljába tesszük , egyenletesen rászórjuk a reszelt almát , majd a tetejére ráhelyezzük a tészta másik felét és villával sűrűn megszurkáljuk, hogy sütés közben a gőz eltávozhasson. 180 fokos sütőben alsó-felső lángon 20-25 percig sütjük. A tetejét porcukorral (esetleg fahéjas porcukorral ) szórjuk meg.

No, ez aztán egy olyan sütemény, amelyet minden régióban, megyében, járásban megsütnek. Ki merné kijelenteni, hogy ott először?! Ám mégis, ha kimaradna Szatmár hagyományos ételei közül, hát az Olvasó joggal hiányolhatná.Hiszen ez a tészta kedvence kicsinek és nagynak, beilleszkedik mindenféle menübe, hétköznapi vagy ünnepi ételsorba egyaránt. És kortól, nemtől, felekezettől függetlenül elég meghallani azt, hogy "almáspite", emberek sokaságának fut össze szájában a nyál, tolulnak fel az agyban gyermek- vagy felnőttkori élmények, boldog órák a verandán, a tornácon, vagy akár egy házgyári blokk konyhájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése