2012. március 19., hétfő

Szatmári pásztortarhonya


Hozzávalók: 60 dkg marhalábszár,vagy birkahús, 10 dkg füstölt szalonna, 5 dkg sertészsír, 3 nagyobb fej vöröshagyma, 1 sárga paprika, 1 paradicsom, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 1 cseresznyepaprika, 40 dkg burgonya, 15 dkg tarhonya
Elkészítése:
A kockára vágott szalonnát kisütjük, leszűrjük. Zsírjában felforrósítjuk a sertészsírt, majd megpirítjuk benne az apró kockára vágott vöröshagymát. Beletesszük a kockára vágott marhalábszárt és addig sütjük amíg a hús ki nem fehéredik. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, felengedjük egy kevés vízzel, beletesszük a kis kockára vágott paprikát, paradicsomot, cseresznyepaprikát, az összezúzott fokhagymát, ízesítjük sóval, törött borssal és kis lángon majdnem puhára pároljuk. Amikor már majdnem puha hozzáadjuk a meghámozott, hasábra vágott burgonyát és a tarhonyát, majd annyi vizet öntve rá amennyi ellepi, fedő alatt addig főzzük amíg a burgonya és a tarhonya is meg nem puhul.

6 megjegyzés:

  1. Miért nincs lepirítva a tahonya! Azt muszáj lenne, legalábbis, ha engem meghívnál rá :-)

    VálaszTörlés
  2. Magam is így gondolnám. Ám igen sok erdélyi receptben látom, hogy a tarhonyát úgy kezelik, mint nálunk a frissen készült "reszeltet", pirítás nélkül. Adatközlőm se pirította le a tésztát. Rákérdezek majd.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A rizses lecsónál sem pirítjuk meg előtte a rizst. Nem hiszem hogy a szatmári pásztoroknak a bográcsban lett volna lehetőségük pirítgatni!

      Törlés
  3. Örülök, hogy idetaláltál! :) Köszönöm észrevételedet!

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy idetaláltál! :) Köszönöm észrevételedet!

    VálaszTörlés