Hozzávalók: 4 dkg sertészsír, 2 tojás, 12 dkg kukoricadara, só
Elkészítése: A galuska hozzávalóit alaposan összekeverjük. A masszát lefedve 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük. 2 evőkanál segítségével sós, forró, de nem lobogó vízbe kisujjnyi galuskákat szaggatunk. Megvárjuk amíg feljönnek a víz tetejére, még 4-5 percig főzzük, majd szűrőlapát segítségével kistányérra szedjük. Bármilyen, hús-, vagy zöldségleveshez adhatjuk betétként.
A málégaluskát nem csak a gyimesi csángók, hanem Szatmár népe is kedveli, fogyasztja. Nem véletlenül, hiszen a tájegység hagyományos főzési-sütési alapanyaga a kukoricáből őrölt liszt, vagy a kásamalmokban, kézi darálókban előállított durvább dara. A kukorica felhasználása a szatmári konyha egyik fő jellemzője. Nem véletlenül, mivel itt régóta és bőven terem, olcsón hozzáférhető, így az anyaországinál jóval nagyobb arányban hasznosítja hagyományos paraszti konyha, de a hagyományőrzésre fogékonyabb és egészségtudatos városi értelmiség is felfedezte ismét.
Köszönöm a receptet!
VálaszTörlés