2012. március 14., szerda

Kukoricamálé leves


Hozzávalók: 2 liter húsleves, 15 dkg kukoricadara, törött bors, só
Elkészítése:
A felforralt húslevesbe szórjuk a kukoricadarát, sózzuk, borsozzuk, majd addig főzzük, amíg az meg nem puhul. Szitán áttörjük vagy botmixerrel pépesítjük. Forrón, pirított zsemlekockákkal tálaljuk.
Tipp: Húsleves helyett készíthetjük zöldségalapléből is.

Habár a húsleves mindenkor ünnepi ételnek számított és nemigen maradt belőle, ám volt a takarékos parasztkonyhának egy olyan fortélya, mellyel a hétköznapokra is át lehetett csempészni az ünnepből valamit. Ez a fortély a "másodfű" leves főzése volt, ami alatt azt kell érteni, hogy a (különösen a ritka és drága) marhacsontokat, de a sertés bordacsontjait, sőt, nagyobb baromfi kivágások után a tyúkok, kakasok mellecsontját ismételten kifőzték, miáltal egy gyengébb, kissé zavarosabb csontlét nyertek. Ez már nem kerülhetett vendéget váró asztalra, ám hétköznapi olcsó fogásnak nagyon is megfelelt, a száraz kenyér sütőben vagy hűlő kemencében megpirított kockáival dúsítva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése