2012. április 25., szerda

Rókagombás kenyérlángos (langalló)

Hozzávalók: A tésztához: 40 dkg kenyérliszt, 1 teáskanál cukor, 2,5 dkg friss élesztő, 3 dl langyos víz, 2 teáskanál só A feltéthez: 3 dl tejföl, 10 dkg bacon, 1 nagyobb fej lila hagyma, 10 dkg sárga rókagomba, 15 dkg reszelhető sajt, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál száráról lecsipegetett friss kakukkfű, törött bors, só.

Elkészítése: A lisztet dagasztótálba tesszük. Közepébe kis fészket képezünk ki. Beletesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és felöntjük a langyos vízzel. Hagyjuk, hogy az élesztő 15 perc alatt felfusson. Hozzáadjuk a sót és alaposan kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük. Amikor megkelt átgyúrjuk és sütőpapíros lemezre téve, széthúzkodjuk rajta a tésztát. A tetejét megkenjük a sóval, a törött borssal, a kakukkfűvel és az összezúzott fokhagymával elkevert tejföllel. Rászórjuk a szeletekre vágott lila hagymát, a bacont és a rókagombát. Megszórjuk reszelt sajttal, végül 200 fokos sütőben addig sütjük amíg a sajt meg nem pirul. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható.

Manapság, mikor gyermekeink úgy odavannak a külhonból kritikátlanul átvett gyorsételekért, nem árt figyelmeztetni őket (és persze magunkat), hogy ilyeneket, sőt jobbakat a népi, paraszti konyha is ismert, készített. Aki valaha is evett már a búboskemencéből, sütőházból frissen kikerült kenyérlángost, lepényt, az aligha cseréli el holmi mikrohullámon melegített, paradicsomszószos pizzáért.

2012. április 23., hétfő

Cinke


Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 25 dkg liszt, 2 nagyobb fej lila hagyma
15 dkg szalonna, 2,5 dl tejföl, só
Elkészítés: A megtisztított, kockára vágott burgonyát, annyi sós vízben ami éppen ellepi, puhára főzzük. A szalonnát fél centis kockákra vágjuk, majd zsírját kiolvasztjuk. A pörcöket eltávolítjuk a zsírból és félre tesszük. A keletkezett zsírban egy csipet sóval üvegesre pirítjuk az apróra vágott lila hagymát. A megfőtt burgonyát a főzővízében hagyva összetörjük. Hozzákeverjük a lisztet. A tésztából két kanál segítségével galuskákat szaggatunk és a hagymás zsírban pár perc alatt arany színűre pirítjuk. Meglocsoljuk a tejföllel és a szalonnapörccel megszórva tálaljuk.

A paraszti konyhában az a csodálatos, hogy a szűkös körülmények, a szigorú takarékosság, a beosztás napi kényszere mellett, mikor a ház asszonyának mindig a kéznél levő, néhány alapanyagból kellett rövid időn belül jóllakatnia a sok éhes szájat, ez nemcsak hogy sikerült, de a a női találékonyság néha csodás eredményeket, emlékezetes ízeket produkált. Lám, mint a fenti recept is mutatja, a legegyszerűbb anyagokból is mi mindent lehet kihozni! Krumpliból, lisztből, egy kis hagymával, zsírral számos étel készült országszerte. Sokszor "ugyanazt" találták fel az egymástól távol eső tájak asszonyai, így egy azon étellel más-más néven találkozunk.
Ebből néha "vérre menő" viták keletkeznek, melyeket igazságosan eldönteni lehetetlenség. Hiszen ki mondaná meg, hogy a dunántúli dödölle, vagy a szatmári cinke a finomabb?

2012. április 2., hétfő

Libatepertős pástétom

Hozzávalók:50 dkg libatepertő, 5 db keménytojás, 1 evőkanál mustár, tárkonyecet ízlés szerint, késhegynyi kakukkfű, fél fej reszelt hagyma, só, 1 evőkanál libazsír

Elkészítése: A libatepertőt a keményre főtt tojásokkal együtt kétszer ledaráljuk. A többi hozzávalóval összekeverjük.Ha túl száraz, libazsírt keverünk hozzá. Kiformáljuk és díszítjük. Tálalásig hidegen tartjuk.

Kedvenc étele volt a szatmári zsidóknak. Apró formákra vágott zöld- és pirospaprikával, vágott metélőhagymával és hónapos retekkel díszítették.